Städa köket naturligt
Vi gillar att städa naturligt. Det behövs inte ett städskåp fyllt till brädden med en massa olika rengöringsmedel utan man kommer väldigt långt med bara såpa, ättika/vinäger, bikarbonat, citronsyra, diskmedel och lite handkraft. Det sistnämnda får man inte glömma bort. Det finns ju tyvärr inga mirakelmedel som man bara sprayar på och så försvinner smutsen i luften. Smuts måste tas bort mekaniskt. Gnugga, skrubba, torka, polera... det är det som gäller men med hjälp av rätt medel och rätt redskap blir städlivet lite enklare.
Här kan du läsa våra tips på hur vi städar köket naturligt och också få lite tips på recept på DIY rengöringssprayer och lite andra grejer som är bra att ha. Klicka för att komma till rätt avsnitt
Men innan du går vidare - ett litet obs! Olika material och tillverkare av maskiner/inventarier i hemmet kan ha specifika instruktioner för hur man ska rengöra och underhålla deras produkter. Vi ifrågasätter inte dem utan våra städtips är generella och baserade på egen erfarenhet (och mammas, och farmors...)
Lite saker som är bra att använda
Recept på rengöringssprayer du kan blanda själv
Göra rent köksbänkarna
Göra rent spisen
Göra rent diskhon
Göra rent kylen
Göra rent ugnen
Göra rent diskmaskinen
Lite saker som är bra att använda
- några trasor du kan använda för att våttorka med, tex disktrasor i lin eller bomull
- några gamla trasor du kan använda för att torka torrt med. Vi brukar använda uttjänta disktrasor i lin eller tex mormors gamla kökshandduk som det blivit hål i. Gamla trasor är bäst för de luddar inte
- såpa
- bikarbonat
- vinäger/ättika (det som heter vinäger och som vi säljer på rekoshoppen.se är en ättika)
- egen-blandad allrengöringsspray (se recept nedan)
- rengöringssvamp i kokosfiber
Recept på rengöringssprayer du kan blanda själv
Blanda ihop ingredienserna och häll i sprayflaska. Klart! Hur mycket såpa du tar beror på hur smutsigt det är där du ska använda sprayen.Såpaspray utan ättika/vinäger (till sten, marmor, vaxade ytor eller andra ytor som inte tål lågt ph) - 1-3 msk såpa till 5 dl vatten
Såpaspray med ättika/vinäger (till badrum, rostfritt, laminat, emalj mm) - 1-3 matskedar såpa, 3 matskedar ättika/vinäger (12%) och 5 dl vatten
Först torkar vi bara bort alla smulor. Sen sprayar vi med lämplig såpaspray (recept här >>) och våttorkar. Sköljer trasan i rent vatten, torkar igen och därefer torkar vi torrt med en torr trasa.
Hur du rengör spisen beror lite på vilken slags spis du har. Grundregeln är dock alltid - ta bort smutsen direkt. Låt den inte bränna fast. Du sparar otroligt mycket städande om du inte låter saker bränna fast i lager på lager. När olyckan är framme - torka av direkt med disktrasan. Spraya såpaspray, torka igen med ren trasa, så har du förebyggt många problem.
Glashäll / induktionsspis
Även om man är duktig på att ta bort smutsen direkt är det ofrånkomligt att glashällen ändå måste rengöras. Då duttar vi på några droppar såpa på hällen, blöter kokosfibersvampen ganska rejält och gnuggar. Det mesta av smutsen brukar gå bort när vi gjort detta, men några fastbrända fläckar brukar inte vilja ge med sig. Då är det dags för hällskrapan, en skrapa i rostfritt stål. Själva lever vi livet lite farligt så vi har inte införskaffat någon hällskrapa utan använder ett uttjänt rakblad från vår rakhyvel… men det gör man på egen risk. Vi brukar låta “såpablandningen” vara kvar på hällen när vi skrapar. Lägg an skrapan och skrapa - vinkla den inte så att du “skär” i hällen för då kan det bli fula märken av skrapan. När de fastbrända fläckarna är borta kan man gnugga lite till med kokosfibersvampen. Sen tar vi en våt mjuk trasa och torkar bort såpablandningen och smutsen. Ibland får vi skölja den här trasan flera gånger innan vi fått bort all såpa och smuts från spisen. Därefter torkar vi torrt med en torr, mjuk trasa… och rackarns… ofta blir spishällen visserligen ren men flammig. Lugn, det löser vi. Ta en torr trasa, fukta den lätt med ättika/vinäger 12% och torka av hällen med den fuktade trasan.
Ett annat sätt att få rent spishällen på är att spraya ut vinäger/ättika över hällen och strö över bikarbonat. Ättikan och bikarbonaten reagerar med varandra så det brukar fräsa och bubbla lite. När det slutat bubbla kan du torka av med en våt trasa och sedan eftertorka med en torr trasa.
Spis med spisplattor
Gör ungefär som i beskrivningen för induktionsspis, men det kan behövas lite grövre kokosskrubbis för att få rent själva spisplattorna. De brukar gå fint att använda även på emaljen utan att repa. På en spis av emalj ska du inte använda någon skrapa eller rakblad. Då riskerar du bara att repa sönder emaljen och det vill man inte.
En ren och snygg diskho är inte bara en fröjd för ögat - den kan också användas som “stor skål” om man ska sno ihop en rejäl sallad tex… men då måste den vara ren och inte full med bakterier och smuts. Diskhon behöver sig oftast en omgång vardagsrengöring varje dag, men sen krävs det lite rejälare rengöring tex en gång i veckan.
Till vardags brukar vi bara ta lite diskmedel eller såpaspray och blöta kokossvampen med vatten och skrubba runt i diskhon. Det gäller att komma ihåg att ta upp “sil-pluppen” och skrubba den både på ovansidan och undersidan samt själva avloppshålet. Sen tar vi och gör en trasa rejält våt och torkar / sköljer av smutsen. Därefter sköljer vi upp den våta trasan och vrider ur den lite bättre och torkar efter. Om vi vill ha lite extra glans i tillvaron torkar vi torrt med en mjuk, torr trasa - men ibland nöjer vi oss med att det blir rent - det behöver inte alltid blänka.
En gång i veckan (eller när det behövs) blöter vi diskhon och strör ett tunt lager med bikarbonat överallt. Sedan väntar vi någon minut och därefter sprayar vi över alltihop med såpaspray med vinäger. Sen är det dags för kokossvampen igen. Vi skrubbar överallt och slutligen tar vi en rejält våt trasa och torkar/sköljer bort smuts och bikarbonat. När allt är bortsköljt så sköljer vi upp trasan, vrider ur den och torkar allt igen. Sen vill vi ha det blankt och fint så då torkar vi efter med en torr trasa också.
Smartast tycker vi det är att göra rent kylen när den är ganska tom. Blir mindre grejer att flytta runt då.
Gå först igenom det du har i kylen och kolla bäst-före datum. Kanske är det dags att äta upp en del saker som börjar närma sig datumgränsen och kanske finns det någon liten bortglömd matvara som inte är så fräsch längre utan måste hamna på komposten?
Ta ut alla hyllplan och de små facken i kylskåpsdörren och diska dem. Om du vill ha extra snyggt i kylskåpet rekommenderas att du torkar glashyllor torra - då får de inga vattenfläckar på sig som det kan bli om de lufttorkar.
Vi brukar variera oss mellan två olika sätt när vi städar insidan av klen. Ibland tar vi såpaspray med vinäger, sprayar insidan av kylen och låter verka några minuter. Därefter tar vi en fuktig trasa och torkar bort sprayrester och smuts. Skölj upp trasan emellanåt. Slutligen brukar vi eftertorka med en torr trasa.
Andra gånger gör vi en blandning av 2,5 msk bikarbonat, 0,5 tsk citronsyra och 5 dl vatten. Sen doppar vi en trasa i blandningen, vrider ur lite och stryker över den på insidan av kylen. Sen väntar vi några minuter och tar sen en fuktig trasa och torkar rent. Allra sist torkar vi med en torr trasa.
Glöm inte bort det lilla avrinningshålet - där brukar det kunna gro både en och annan bakterie och i värsta fall blir det stopp i hålet och då kan vatten börja läcka ut på köksgolvet. Ta en tops, blöt den i såpasprayen och gör rent i hålet.
Sen är det dags för utsidan av kylen. Ta bort allt plick-plock (tex magneter), spraya på såpasprayen med vinäger, ta en våt trasa och torka överallt - kom ihåg baksidan av handtaget och sidorna på dörren inklusive listerna. Ta sedan och torka rent med en trasa doppad i vatten som du vridit ur. Slutligen torkar du torrt med en torr trasa.
Mångas fasa - dags att göra rent ugnen. Ett riktigt bra tips är som med all städning - gör det lite oftare så blir den inte så igengrodd mellan gångerna. Torka ur det där spillet direkt, så bränner det inte fast nästa gång du sätter på ugnen.
På lodräta ytor gillar vi att använda fast såpa. Då “hänger” såpan kvar lite bättre och hinner göra mer nytta än om den rinner av direkt. Det ska vara en överfettad såpa, för fett löser fett. Vi använder ibland linoljesåpa och ibland fast såpa av tallolja - båda ger lika bra effekt - det viktiga är att såpan är överfettad.
Först tar vi bara en fuktig trasa och torkar bort lösa smulor och lös smuts som finns i ugnen.
Sen tar vi en fuktig mjuk trasa eller svamp och gnuggar in hela ugnen med såpa, även gallret. Fukta svampen emellanåt så blir det lite lättare att applicera. Sätt in en skål med vatten i ugnen. Sätt på ugnen på ca 100 grader och låt den vara igång ca 20-30 minuter. Låt ugnen svalna och sedan är det dags att torka. Mycket av smutsen kommer du få bort direkt, men det mest fastbrända kan du behöva skrubba bort med en kokosskrubbis och mera såpa. Man får torka några gånger och skölja ur trasan mellan varven. Gallret och "spåren" där gallret hänger brukar gå att ta bort - det brukar vara enklaste sättet att få dem riktigt rena - att ta ut dem och ge dem en omgång med kokosskrubbisen i diskhon.
Vår ugnslucka är ibland lite tjurig att få ren. Eftersom den bara är av glas finns det inget vi är rädda för att skrapa bort. Därför använder vi ibland ett gammalt rakblad för att skrapa bort smutsen. Detta gör vi bara på glaset - inte på ugnens emalj. Om du har en hällskrapa är det ett säkrare alternativ än ett rakblad. Ugnsluckor kan vara olika. Ibland kan man ta bort glaset - då går det att plocka bort det och diska det separat. Läs i din ugns bruksanvisning så ser du vad du har för möjlighet när det gäller din ugnslucka.
En gång i kvartalet är en bra tumregel för hur ofta man behöver göra rent sin diskmaskin. Börja med att lägga en gammal handduk på golvet framför maskinen så att du skyddar golvet från stänk och smuts. Kolla också igenom bruksanvisningen för din diskmaskin (brukar gå att googla för att hitta den). I bruksanvisningen ser du tillverkarens råd för vad som ska rengöras i just din diskmaskin och vilka delar som man kan plocka loss.
Töm diskmaskinen på disk och häll 2 matskedar citronsyra i botten på diskmaskinen. Sätt sedan igång den och kör ett kort diskprogram.
När programmet är färdigt plockar du ur lösa korgar (bestickkorg, diskkorgar) och plockar ut silen och filtret. Diska silen och filtret för hand.
Sen är det dags för spolarmarna. Om din bruksanvisning säger att du ska plocka bort dem så gör du det och diskar dem för hand. Om de små hålen är tilltäppta är en tandpetare bra att använda
Ta därefter en svamp eller en borste, tex en gammal diskborste eller en tandborste och borsta alla vrår inuti diskmaskinen och gummilisterna. Kom ihåg luckan och facket för diskmedel och spolglans. Använd såpaspray med ättika om du behöver ett rengöringsmedel.
Sist tar du utsidan på luckan med såpasprayen. Torkar med fuktig trasa, sköljer upp trasan, torkar igen och sist eftertorkar med torr trasa.
Sen är det bara att montera ihop allt igen och du har en fräsch diskmaskin.
Kommentarer