Ekologiska chiafrön, rika på Omega 3, fibrer, protein, antioxidanter och mineraler som kalcium, magnesium, järn och fosfor. Chiafrön innehåller 8 gånger mer Omega 3 än lax. Omega 3 har många viktiga funktioner i kroppen och behövs t.ex. för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Omega 3 minskar kroppens levringsförmåga och kan hjälpa till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Chia är även rika på magnesium och innehåller 15 gånger mer magnesium än broccoli.
Alfa-linolsyra (moderfettsyran i Omega 3 familjen) motverkar även inflammation i mage och tarm och hjälper tarmarna med näringsupptaget av din kost.
Chia är rika på järn och innehåller 3 gånger mer järn än spenat. Järnbrist drabbar ofta gravida kvinnor, tonåringar och kvinnor som förlorar mycket järn på grund av menstruation. Järnbrist gör att man blir trött, hängig och får nedsatt immunförsvar. Chiafrön är även rika på kalcium som behövs för att bygga starkt skelett och tänder. En matsked chia innehåller lika mycket kalcium som en halv deciliter mjölk. Chiafrön är en bra källa till vegetabiliskt protein då det innehåller 18 av de 20 olika aminosyrorna. Chiafrön är även rika på antioxidanter och innehåller mer antioxidanter än blåbär. Antioxidanter hjälper kroppen att bekämpa skadliga fria radikaler och är centrala för vår hälsa.
Tack vare sitt höga innehåll av kostfiber så kan chiafrön absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt i vatten. Blandar man chiafrön med vatten bildas en geléliknande massa och samma sak sker i magen när man äter chiafrön. Denna gelé bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer i tarmen och kolhydraterna i kosten vilket ger en jämnare blodsockernivå, vilket är en stor fördel för diabetiker. Att kolhydraterna bryts ner långsammare innebär att energin räcker längre vilket resulterar i ökad uthållighet samt att sötsuget minskar. Gelén förbättrar vätskebalansen i kroppen, har en aptitdämpande verkan och gör även att du känner dig mätt längre. Den underlättar även matsmältningen och är bra för trög mage.
Användning av Chiafrön: Chiafrön passar bra att ha i smoothies, yoghurt och gröt. Du kan även göra chiapudding, då du blandar chiafrön med mjölk (vanlig, mandel- eller kokosmjölk) och låter den stå i kylskåpet ett par timmar tills det får en geléliknande konsistens. Chiafrön passar även bra till brödbak och gör brödet saftigare.
För fullständig information om innehåll osv se extra bild
Powerfruits vision är att föra till människan, det vår jord och natur skapar, på ett så rent, miljövänligt och hållbart sätt som möjligt. Målsättningen är därför att, i så hög utsträckning som möjligt, erbjuda svenska konsumenter 100% naturliga, högkvalitativa, rena, ekologiska och hållbara produkter. För att kunna säkerställa detta är merparten av Powerfruits produkter Ekologiskt Certifierade. Vi på Rekoshoppen har bara produkter ur deras sortiment som är ekologiskt certifierade. Råvarorna till Powerfruits produkter kommer från hela världen och handpackas i Skåne, Sverige