Örtagubben Lavendel (Lavandula angustifolia) är en vackert väldoftande lila blomma som länge varit populär för sin härliga och karaktäristiska doft. Lavendel har även en god smak som lämpar sig bra till en kopp örtte.
Den är medelhavstrakternas blå underverk i naturen, det finns ingen ljuvligare doft än lavendel.
Lavendel är en flerårig, aromatiskt doftande, grågrön halvbuske som blir omkring fem decimeter hög. Lavendel blommar i juli-augusti. Utbredning. Lavendel är en odlad art som ibland kan påträffas förvildad i Sydsverige. Arten hör hemma i Medelhavsområdet, i Sverige är den härdig upp till södra Norrland. Första fynduppgift som förvildad är från Malmö, Skåne och publicerades 1933 (Hylander 1971). Arten finns dock omnämnd redan under medeltiden. Användning. Lavendel odlas som prydnadsväxt i trädgårdar och parker, ofta som kantväxt. Blomskotten kan skördas och användas till potpurrier och lavendelpåsar i garderoben för att hålla malen borta. Lavendel räknas till kryddväxterna. I Sydeuropa används bladen för att krydda kött. I Medelhavsområdet odlas lavendrar ( Lavandula ) i stor skala för kosmetikaindustrin. Etymologi. Artnamnet angustifolia betyder smalbladig och kommer av latinets angustus (smal) och folium (blad).
Tillredning: Blanda ner 1-2 teskedar i en kopp tevatten och vänta 5-10 minuter beroende på önskad smakstyrka
Örtagubbens egna örter kommer huvudsakligen från utvalda ekologiska odlare i Europa.