Agar är en polysackarid (en speciell kolhydrat som också kallas slemämne). Den utvinns ur rödalger och har främst använts i Asien som geleringsmedel, förtjockningsmedel, stabilisator istället för gelatin, då den är helt vegansk! Den är rik på jod och spårämnen som kalcium.
Dosering: 3-10 gram per 1 liter vätska. Doseringen beror på hur fast gel som önskas. Ju högre syrlighet desto mer agar behövs. Vätskan kan vara vatten, saft, juice, buljong, mjölk, grädde, havredryck med mera. Agar agar används ofta ihop med andra liknande förtjockningsmedel som t ex guarmjöl i glass, godis, desserter och sötsaker.
Användning: Låt pulvret dra i vätska 5-10 min, koka upp det försiktigt under omrörning/vispning tills allt har löst sig i vattnet (den tål uppvärmning till 80-90 grader). Den börjar att stelna vid 35-40 grader. Häll den i form eller små skålar som den är eller över lätt kokta grönsaker, rå frukt, bär som till pudding eller aladåb. Ska gelen förvaras måste den konserveras! Den har E-nummer 406 men har ingen ADI värde, och är, rätt använd, helt ogiftig. Den tas inte upp av tarmen men sväller ännu mer och måste alltid intas efter att den har svällt i vätska och aldrig förtäras direkt som pulver. Har tidigare används som bulkmedel. Förvaras oåtkomligt för barn och djur!
Innehåller inga kända allergener.
Hud/hårvård: Används som förtjocknings och stabiliseringsmedel i naturlig kosmetik. Främst i vattenhaltiga produkter som hudgel, hårgel (ger volym) och för att stabilisera produkter med både vatten, olja och emulgeringsmedel som t ex lotioner, krämer och hårbalsam. Dessa produkter måste alltid konserveras!
vegan - glutenfri - laktosfri.