Njut av ekologiskt kaffe från noga utvalda kaffebönor med hög kvalitet, även kallat för "specialkaffe". Det innebär bland annat att kaffet är spårbart, odlat under schyssta förhållanden och av människor som bryr sig om sin råvara.
Kaffet som Upgrit valt ut är ett kvalitetskaffe som smakar fantastiskt gott och som är producerat på hög höjd med den så kallade tvättade processmetoden. Allt för att minimera bildandet av mögeltoxiner, vilket är ett problem inom kaffeindustrin idag och som många upplever påverkar den mentala prestationen.
Processen för att ta fram Upgrits ekologiska kaffe är bland annat optimerad för att kaffebönorna ska innehålla så låg mykotoxin halt som möjligt. Mykotoxiner är ämnen som utsöndras av mögelsvampar och flera av dessa är giftiga för människor. De är ett erkänt problem i just kaffe och inom EU har man därför satt upp gränsvärden för ochratoxin A, som är det vanligaste mykotoxinet för kaffe. Ochratoxin A oskadliggörs inte nämnvärt vid vanlig tillredning och inte heller helt då kaffebönorna rostas.
Det bästa sättet att förhindra uppkomst av mykotoxiner i kaffe är att begränsa de faktorer som gynnar mögelväxt och toxinbildning. Faktorer som minskar risken för mykotoxiner i kaffe anses bl.a. vara:
- Kaffebönor som bearbetats med hjälp av den tvättade processmetoden (våta metoden) istället för den torra (även kallad ”natural”) har generellt lägre risk att innehålla mykotoxiner.
- Arabica-kaffebönor har generellt lägre risk att innehålla mykotoxiner jämfört med Robusta-bönor, bland annat eftersom Arabica-bönor vanligen är mer värdefulla och därför hanteras bättre samt att Robusta-bönor oftast bearbetas med den torra metoden.
- Kaffebönor som odlats på hög höjd har lägre risk att innehålla mykotoxiner, eftersom mögelsvampar är mindre benägna att växa på hög höjd.
Upgrits ekologiska kaffe innehåller Arabicabönor från Cusco i södra Peru eller Ocotepeque, Honduras beroende på säsong. Plantagen drivs ekologiskt och är Fairtrade-certifierade. Kaffebönorna har slutligen testas för Ochratoxin A och aflatoxiner för att säkerställa ett så rent kaffe som möjligt.
Recept på Bulletproof coffee:
1. Värm en kopp (ca 2 dl) vatten till strax under kokpunkten.
2. Häll i 2 ½ rågade matskedar nymalet kaffe. Bäst effekt ger Bulletproof Coffee. Brygg gärna i presskanna (4 minuter) för att behålla de nyttiga oljorna i kaffet och för den goda smaken.
3. Häll i 1 tesked MCT-olja (öka successivt under flera dagar till 1-2 matskedar).
4. Tillsätt 1 matsked valfritt ekologiskt smör eller ghee (öka successivt till 2 matskedar), många föredrar osaltat smör.
5. Blanda i mixer eller med stavmixer i 20-30 sekunder tills kaffet känns som en krämig latte. Smöret och MCT-oljan ger en fantastisk konsistens till ditt kaffe.