Hel ekologisk långpeppar är en tropisk buske inom familjen pepparväxter (piperaceae) och är en nära släkting till svartpeppar.
Den är god i grytor, långkok, ratatouille, tomatsås, ättikslag för inläggningar, potatisrätter, men också till söta rätter som äppelmos, äpplekakor, choklad kladdkakor och varm choklad.
Den användas också hel i t ex kokning/inläggningar och krossas (finmales i en kryddmixer eller mortel) till desserter och ugnsrätter.
Långpeppar är en släkting till svartpeppar och har liknande egenskaper. Den är något sötare och används traditionellt för att få ut toxiner ur kroppen. Den har en stimulerande och värmande effekt på kroppen. Den är en av huvud-ingredienserna i trikatu - det mest använda preparatet inom ayurveda för att stimulera matsmältningen och förbränna (ama) toxiner/gifter.
Innehåller: syvatin, sesamin, diaeusdesmin.
Används i många preparat för att förstärka effekten och öka förbränningen för att underlätta för kroppen att ta upp de viktiga ämnena. Kan gärna tas tillsammans med andra örter om man har lite svårt med matsmältningen eller har mycket toxiner (ama).