MCT olja med fettsyror från kokosolja. MCT olja kan användas som massageolja / hudolja. Till skillnad från kokosolja är MCT oljan flytande och inte ett fast fett. Oljan ger glid, mjukgör och skyddar huden och känns inte kladdig då den snabbare går in i huden. Kan också användas i gör-det-själv-produkter som ansiktsolja, läppcerat, salvor och krämer.
Som livsmedel har dessa fettsyror med korta kolatomkedjor olika fördelar om man jämför med längre fettsyror:
De absorberas av kroppen utan behov av galla och går direkt från tarmen till blodet som är på väg till levern. I levern omvandlas fettsyrorna till energi i form av ketoner vilket kroppen/hjärnan lätt använder som energi. MCT olja är alltså ett enkelt och snabbt sätt att få energi utan att äta socker eller kolhydrat-rik mat. MCT oljan kan ger snabb energi. Man kan använda MCT oljan i matlagning för att ersätta andra oljor/fett.
MCT är en förkortning av Medium Chain Triglycerider, det vill säga mättade kortkedjade fettsyror med 8 och 10 kolatomer. I denna MCT oljan kommer fettsyrorna från kokosolja - (Cocos Nuciferta L). Genom fysikaliska metoder separeras de mättade fettsyror med 12-18 kolatomer bort och likaså de fleromättade & enkelomättade fettsyror.
Skillnaden mellan kokosolja och MCT olja ser ut så här:
C 8-0 Kaprylsyra (caprylic acid) 8 % - 57 %
C10-0 kaprinsyra (capric acid) 6% - 42,7 %
C12-0 Laurinsyra 48% - 0,2 %
C14-0 myristinsyra 18%
C 16-0 palmitinsyra 9%
C 18-0 stearinsyra 3%
C18-1 oljasyra 9%
C18-2 linolsyra 2%
Kaprylsyra och kaprinsyra är ovanliga och finns i stort sett enbart i kokosolja. Som andra mättade fettsyror är de stabila för härskning - men ju längre mättad kolatomkedje desto bättre hållbarhet!