Det tjocka kvalitetsstålet blir varmt snabbt och fördelar värmen jämnt i pannan. Kolstålspannan kan bli riktigt varm, vilket möjliggör Maillardreaktionen, dvs den kemiska process som sker mellan kolhydrater och aminosyror och som ger färg och förhöjer smak och doft på kött som steks. Tänk på att stål inte gillar att hettas upp för snabbt och heller inte kylas av för snabbt. Undvik därför "boostknappen" på spisen och låt pannan svalna innan du häller kallt vatten på den.
Maten inte bara smakar gott - den fastnar inte heller i pannan om du behandlat pannan rätt. Här behövs inga teflon- eller andra non-stick beläggningar. Ytan som bildas när du använt pannan ett tag blir naturlig non-stick.
Tänk på att i och med att en kolstålpanna leder värme så bra och reagerar så snabbt på tempraturregleringen bör man i regel steka på en något lägre temp än med en annan typ av panna.
Innan du använder pannan första gången ska den stekas in. Gör så här:
Nu kan du njuta av att laga mat i din kolstålspanna! Tänk på att aldrig använda diskmedel i pannan och självklart inte diska den i diskmaskinen. Vi tycker att en grytborste av unionfiber är bästa hjälpmedlet vid rengöring.