Dukarna i den här mixen är i en rejäl storlek. Den största är ex super bra som tallriksunderlägg och är lätta att torka av efter måltiden eller för att servera saker på, tex osten och kexen. Självklart fungerar den även för att linda in livsmedel i. Med hjälp av värmen från dina händer formar du vaxduken över skålen/livsmedlet. Vaxet stabiliseras då det kyls ner och behåller den önskade formen.
Då alla textiler är återvunna så varierar mönster och färger. Bilden visar ett urval vad som finns men de går ej att välja utan du kommer att få en slumpvis vald duk.
De naturliga materialen i bivaxduken andas och motverkar mögelbildning på livsmedlen samtidigt som de ger skydd från luftexponering, vilket förhindrar uttorkning. Bivaxdukarna kan användas till förvaring av grönsaker, bröd, ost, middagsrester, jäsande degar etc, både i och utanför kylskåpet.
Använd inte till rått kött eller rå fisk, inte heller till oljiga livsmedel . Vaxdukar och värme trivs inte tillsammans eftersom vaxet smälter. Låt därför maten svalna innan du täcker den med en vaxduk och använd inte vaxdukar i mikron eller ugnen.
Efter användning - diska för hand i KALLT vatten med milt diskmedel och låt torka. Ta gärna en disksvamp och liksom torka av vaxduken. Vrid inte ur folien utan låt den lufttorka. Om du vill påskynda torktiden kan du torka av den med en diskhandduk. Med rätt skötsel håller vaxdukarna i upp till ett år.
Bivaxdukarna tillverkas för hand i Sverige och bivaxet kommer från Bergslagen.